Ekonomi

ECB/Lagarde: Enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmayı durdurmayacağız

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Lideri Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde fiyat baskılarının yüksek olmaya devam ettiğini ve enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmayı durdurmayacaklarını söyledi.

Lagarde, ECB Yönetim Konseyi Toplantısı’nın üst üste sekizinci kez faiz artırımına gitme kararı almasının ardından Frankfurt’ta düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

İlgili Makaleler

Konuşmasına her zamanki gibi para politikası kararlarını okuyarak başlayan Lagarde, ECB Yönetim Konseyi’nin bugün enflasyonu orta vadeli hedef olan yüzde 2’ye indirmeyi hedefleyerek üç ana politika faizini 25 baz puan artırdığını yineledi.

ECB’nin enflasyonla ilgili çalışmalarının bitmediğini belirten Lagarde, enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 2 olan orta vadeli hedefine geri dönmesini sağlamak için Banka’nın ana faiz oranlarının uygun şekilde kısıtlayıcı seviyelere çekileceğini ve gerektiği sürece bu seviyelerde tutulacağını vurguladı. zamanında.

Lagarde, “Bitti mi? Yolculuğu bitirdik mi (enflasyona karşı faiz oranlarını artırdık)? Hayır. Henüz hedefimize gelmedik. Hala gidecek mesafemiz var mı? Evet, daha gidecek çok yolumuz var” dedi. . dedi.

Temelde önemli bir değişiklik olmadıkça Temmuz ayında faiz artırımlarına devam etmelerinin “büyük ihtimalle” olduğunu belirten Lagarde, “Anlayacağınız üzere ara vermeyi düşünmüyoruz” dedi. söz konusu.

Euro Bölgesi’nde enflasyondaki düşüşü iyiye işaret olarak gören Lagarde, enflasyonun halen çok yüksek olduğunu ve bunun Euro Bölgesi’nde insanları zorladığını söyledi.

Fiyat baskısının yüksek olduğunu vurgulayan Lagarde, “Ücret baskısı (işçi maaş artışları) enflasyonun giderek daha önemli bir itici gücü haline geldi” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Bir gazetecinin ECB’nin bundan sonraki planları ve Fed’in faiz artırımını takip edip etmeyeceği sorusuna Lagarde, enflasyon hedefine henüz ulaşılmadığına dikkat çekerek, “ECB şu an elindeki verileri yeniden değerlendirecek. Her meclis toplantısında. İşimiz henüz bitmedi. Kararlarımızı veriyoruz. Verileri yayınladıkça izlemeye devam edeceğiz.” cevabı verdi.

Christine Lagarde, ECB’nin ekonomik büyüme iddialarının aşağı yönlü revize edildiğini belirterek, ekonomi üzerindeki risklerin henüz bilinmediğini ve kısa dönemde daralmanın devam etmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Temmuz 2022’den bu yana faiz oranları toplam 400 puan artırıldı

ECB, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında üç ana politika faizini bugün üst üste sekizinci kez 25 baz puan artırdı.

Banka, yeniden finansman oranını %4’e, mevduat faizini %3,50’ye ve marjinal fonlama faizini %4,25’e yükseltti.

Para piyasaları ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımlarını fiyatlarken, önceki faiz artırımlarının Euro Bölgesi ekonomisindeki “teknik durgunluk” ile etkisini göstermeye başlamasına rağmen ECB’nin faiz artırımlarına devam etmesi dikkat çekti.

ECB’nin faiz artırım atağı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını 10 kez üst üste artırmasının ardından faiz artırımlarını askıya alarak politika faizini 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25’te tutmasının ardından geldi.

ECB, 8. faiz artırım kararıyla Euro Bölgesi’nde geçen ay yüzde 6,1 olan enflasyonun daha da artmasına tepki göstererek, gelecekte daha fazla politika sıkılaştırmasının sinyallerini verdi.

Çekirdek enflasyon

ECB, faiz kararıyla birlikte Euro bölgesi enflasyon ve büyüme varsayımını da yayınladı.

Bankanın enflasyon iddiası bu yıl yüzde 5,3’ten yüzde 5,4’e, 2024 için yüzde 2,9’dan yüzde 3’e yükseltildi. 2025 için yüzde 2,2 olarak açıklandı.

Bankanın değişken elektrik ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon varsayımının önceki tahminlerin üzerinde çıkması dikkat çekti.

Çekirdek enflasyon tahminleri bu yıl için yüzde 4,6’dan yüzde 5,1’e yükseltildi. Gelecek yıl için yüzde 2,5’ten yüzde 3’e, 2025 için yüzde 2,2’den yüzde 2,3’e revize edildi.

ECB ayrıca bu yıl ve gelecek yıl için Euro bölgesi büyüme iddialarını aşağı yönlü revize etti.

Euro bölgesi ekonomisinin 2023 büyüme varsayımı, 2024 için yüzde 1’den yüzde 0,9’a ve yüzde 1,6’dan yüzde 1,5’e çekildi.

Bu ortamda Euro Bölgesi’nde Nisan’da yüzde 7 olan yıllık enflasyon Mayıs’ta yüzde 6,1 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu